Мораль і право. Право і закон

Рушійні сили для життя людини.

А їх знання нададуть нам вірний тон

І розвиток держави– України.

10 грудня в світі відзначають Міжнародний день захисту прав людини. В 2018  Декларації прав людини виповнюється 70 років, вона   стала першим світовим документом, що сформулював положення про права людини.

Людина, її життя і гідність, права та свободи визнано найвищою цінністю кожної держави. Вони належать кожній людині від самого народження й протягом усього життя, не залежать від волі держави, не даруються й не можуть бути скасовані.

Але чому?

Чому, якщо люди мають право на житло і їжу то  щоденно від голоду помирає  тисячі людей,

якщо люди мають право на свободу слова чому зараз тисячі людей ув’язнені за висловлювання своїх думок,

якщо люди мають право на освіту чому більше мільярда дорослих людей не вміють читати,

якщо рабство дійсно було ліквідоване то чому 27 млн людей досі залишаються рабами.

Річ у тому, що коли загальна декларація прав людини була підписана вона не мала сили закону, її дотримання  не  було обов’язковим. І незважаючи на велику кількість інших документів, конвенцій, угод і законів вона не набагато більше ніж слова на папері.

Отже,  питання в тому хто зробить ці слова реальністю?

Ми з вами!

Ті,  хто боряться сьогодні проти тортур, злиднів, дискримінації не гіганти і не супер герої. Це люди діти, матері, батьки, вчителі. Люди що вільно мислять і відмовляються мовчати які розуміють,  що права людини це не урок історії, це не слова на папері, не промови – це вибір який робить кожен з нас щодня, це наша спільна відповідальність поважати один одного, допомагати один одному і захищати нужденних.

З цієї нагоди 18 грудня 2018 року в лекційній залі Мирогощанського аграрного коледжу за участю викладачів циклової комісії соціально – економічних дисциплін Гоженко О.М., Самчук Л.Ю. була проведена відкрита виховна година на тему: «Я людина!  Отже, у мене є права!». Мета якої – ознайомити  студентів з правами та свободами людей, а також наголосити про їх обов’язки як студентів так громадян України.

viber image2123