Україна вшановує пам’ять Героїв Крут 29 січня.
Цьогоріч, 30 січня, зі студентами групи М-21 проведено тематичне заняття, приурочене 105 річниці бою під Крутами.
Ще юнаки , ще майже діти ,
А навкруги і смерть , і кров.
На порох стерти , перебити !-
Іде на Київ Муравйов.
Полків його не зупинити ,
Та рано тішитесь кати :
Коли стають до зброї діти,
Народ цей – не перемогти.
Століття тому більшовицька Росія прагнула підкорити Українську Народну Республіку, щойно проголошену незалежною. В січні 1918 окуповано Харків, Полтаву, Чернігів.
У той важкий і грізний час на оборону рідного краю стали лиш невеликі частини ідейних борців. У Києві сформувався курінь із студентів та учнів гімназій. 27 січня ці, майже не знайомі з військовою справою, юнаки виїхали на фронт. Разом з ними відбуло 250 курсантів старшинської школи. 28 січня о 4-й годині ранку поїзд зупинився на станції Крути, що між Ніжином і Бахмачем. Тут до них приєдналось близько 40 гайдамаків. Увесь день готувались до бою. Старшина Лощенко пристосував вагон під бронепоїзд і з одним козаком, невеликою гарматою і кулеметом відважно пускався в бік ворога. Настав холодний похмурий ранок 29 січня. О 9-й годині розвідка донесла, що більшовики наступають. Молоді герої стали готуватися до бою. Юнаки старшинської школи розташувались праворуч, а студенти — ліворуч від залізничної колії, за два кілометри на схід від станції Крути.
Бій розпочався о 12 годині дня , фактично безперервно тривав до пізнього вечора. Юнаки мужньо відбивали атаку ворога , не залишаючи своїх позицій . Протягом п’яти годин українські підрозділи стримували ворожі напади. Проте незабаром, скориставшись кількісною перевагою , наступаючі зламали оборону і почали оточувати українські частини. Розуміючи безвихідність свого становища, бійці Студентського куреня пішли в атаку. Багато загинуло, 27 студентів і гімназистів були захоплені в полон. Усіх їх було піддано нелюдським катуванням і замордовано.
19 березня 1918року в Києві відбувся урочистий похорон на Аскольдовій горі полеглих бійців у бою під Крутами.
Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною! І нехай їхня смерть буде для нас прикладом, як треба любити і боронити свою Вітчину сьогодні від нової російської орди. Підготувала і провела викладач Л.М. Бутрій