Спеціальність
Відлік існування технологічного відділення в Мирогощанському аграрному коледжі на Рівненщині ведеться з далекого 1958 року коли в Млинові було відкрито зооветеринарний технікум, а в Мирогощу дане відділення було переведено в 1974 році. За цей період підготовлено чимало висококваліфікованих спеціалістів для галузі тваринництва, які і нині працюють у багатьох існуючих господарствах не тільки нашої області але і за її межами.
Переважна більшість наших здобувачів фахової передвищої освіти, це сільська молодь, діти сільських трудівників, які потреби села знають не з розповідей, а бачать самі наяву.
Для якісного навчання, освоєння теорії і практики маємо все необхідне: навчальні лабораторії і кабінети, навчально-виробничі ферми, іподром. З здобувачами фахової передвищої освіти працюють 42 викладачі більшість яких мають вищу і першу категорії.
У кабінетах і лабораторіях технологічного відділення є все для того щоб оволодіти високими знаннями з біотехнології, селекційно-племінної роботи, годівлі, догляду, утримання і використання сільськогосподарських тварин, переробці тваринницької продукції. Набуті теоретичні знання здобувачі освіти відділення «Технологія» мають можливість закріпити практичними навиками на сільськогосподарських і переробних підприємствах різних форм господарювання з якими підписані генеральні угоди про співпрацю.
Фаховий молодший бакалавр з технології виробництва і переробки продукції тваринництва готовий стати до роботи в ролі керівника виробничих підрозділів галузі тваринництва в селянських спілках, колективних сільськогосподарських підприємствах, фермерських господарствах. Він може займати посади головного спеціаліста, спеціаліста виробничого підрозділу з виробництва тваринницької продукції, технолога з переробки продукції тваринництва і інші посади, які відповідають освітній кваліфікації фахового молодшого бакалавра з технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
Освітньо-професійний ступінь – фаховий молодший бакалавр
Освітня кваліфікація – Фаховий молодший бакалавр з технології виробництва і переробки продукції тваринництва
Термін навчання:
· на базі 9 класів – 3 роки 10 міс.
Ліцензований обсяг прийому – 55 осіб.
На відділенні працюють висококваліфіковані викладачі:
Сімак Валентина Вікторівна – завідувач відділення «Технологія», викладач технологічних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист, викладач навчальних дисциплін «Технологія виробництва продукції бджільництва», «Основи тваринництва»
Мазурок Петро Сергійович – голова циклової комісії технологічних дисциплін, викладач технологічних дисциплін, магістр ветеринарної медицини, спеціаліст вищої категорії, завідуючий лабораторією «Здоров’я та захист тварин з основами санітарії і мікробіології», викладач навчальних дисциплін «Мікробіологія», «Ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринництва»
Сиротинська Оксана Віталіївна – викладач технологічних дисциплін, магістр, спеціаліст І категорії, завідуюча лабораторією «Технологія виробництва продукції свинарства», викладач навчальної дисципліни «Технологія виробництва продукції свинарства»
Козіцька Євгенія Миколаївна – викладач технологічних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, викладач-методист, завідуюча кабінетом «Годівля сільськогосподарських тварин», викладач навчальних дисциплін «Годівля сільськогосподарських тварин», «Технологія виробництва продукції птахівництва»
Сімак Станіслав Миколайович – викладач дисципліни “Охорона праці в галузі”
Кушнірук Таміла Степанівна – викладач технологічних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, завідуюча лабораторією «Технологія виробництва продукції вівчарства і технологія виробництва інших галузей тваринництва», викладач навчальної дисципліни «Технологія виробництва кролівництва і звірівництва», “Конярство”
Дубинецька Вікторія Русланівна – викладач технологічних дисциплін, викладач навчальної дисципліни «Технологія виробництва молока і яловичини»
Пахальчук Валентина Михайлівна – викладач технологічних дисциплін, спеціаліст вищої категорії, викладач навчальної дисципліни «Технологія відтворення с.г. тварин», завідуюча лабораторією “Технологія відтворення с/г тварин”
Царук Марія Петрівна-викладач навчальної дисципліни «Діджиталізація»
Юхимчук Євгенія Олександрівна-викладач навчальної дисципліни«Технологія переробки продукції тваринництва»
Панчук Світлана Леонідівна-лаборант віділення “Технологія”
Циклова комісія технологічних дисциплін
ПРАКТИЧНЕ НАВЧАННЯ НА ВІДДІЛЕННІ «ТЕХНОЛОГІЯ»
1. Навчальна практика:
- Захист і здоров`я тварин
- Анатомія і фізіологія сільськогосподарських тварин
- Годівля сільськогосподарських тварин
- Розведення сільськогосподарських тварин
- Майстер по тренінгу
- Оператор штучного осіменіння сільськогосподарських тварин
- Технологія виробництва продукції тваринництва
- Технологія переробки продукції тваринництва
- Рішення виробничо-ситуаційних завдань
2. Виробнича технологічна.
3. Виробнича переддипломна.
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА
ДЕ І КИМ МОЖЕ ПРАЦЮВАТИ Фаховий молодший бакалавр з технології виробництва і переробки продукції тваринництва ?
Фаховий молодший бакалавр з технології виробництва і переробки продукції тваринництва готується до роботи як спеціаліст і виконавець технологічних операцій по виробництву і переробці продукції тваринництва. Він повинен бути підготовлений до активної творчої професійної та соціальної діяльності, яка б сприяла прогресу суспільного розвитку, уміти самостійно добувати нові знання, контролювати та корегувати зроблене.
Фаховий молодший бакалавр з технології виробництва і переробки продукції тваринництва готується до роботи в ролі керівника виробничих підрозділів галузі тваринництва в селянських спілках, колективних сільськогосподарських підприємствах, фермерських господарствах. Він може займати посади головного спеціаліста, спеціаліста виробничого підрозділу по виробництву тваринницької продукції, технолога по переробці продукції тваринництва і інші посади, які відповідають кваліфікації молодшого спеціаліста техніка-технолога з виробництва та переробки продукції тваринництва.
Фаховий молодший бакалавр з технології виробництва і переробки продукції тваринництва повинен вільно володіти державною мовою, професійно використовувати одну з іноземних мов. Повинен вміти оцінювати історичні та сучасні процеси і проблеми в житті країни, тенденції світового розвитку, повинен мати високі моральні якості, володіти навиками організаторської діяльності, технологічними методиками, включаючи науково-дослідницькі елементи в галузі тваринництва.
Фаховий молодший бакалавр ПОВИНЕН ВОЛОДІТИ методиками складання біжучих планів, а також перспективних планів розвитку та інтенсифікації тваринництва, складання технологічних карт, графіків виробничих процесів, визначення якості тваринницької продукції, впровадження у виробництво нових прогресивних вітчизняних та зарубіжних технологій в галузі тваринництва та переробці продукції тваринництва.
Фаховий молодший бакалавр з технології виробництва і переробки продукції тваринництва ПОВИНЕН ЗНАТИ:
– матеріали, які характеризують діяльність виробничого підрозділу тваринництва, та переробки продукції тваринництва;
– основи загальнотеоретичних та природничо-математичних дисциплін;
– морфологію і фізіологію організму сільськогосподарських тварин;
– основні породи сільськогосподарських тварин;
– розведення з основами генетики та селекції в тваринництві;
– технологію відтворення сільськогосподарських тварин;
– технологію утримання і раціонального використання різних видів тварин;
– санітарно-гігієнічні вимоги до тваринницьких приміщень, кормів, пасовищ тощо;
– причини виникнення захворювання тварин;
– технологію кормовиробництва і раціональної годівлі тварин;
– комплексну механізацію і автоматизацію виробничих процесів в тваринництві, технологію обладнання цехів по переробці продукції тваринництва;
– технологію виробництва різної тваринницької продукції на промисловій основі і в умовах фермерських господарств;
– технологію переробки тваринницької продукції;
– стандартизацію тваринницької продукції;
– економіку, організацію і планування виробничих процесів в тваринництві;
– основи менеджменту і маркетингу;
– основи трудового законодавства, охорони праці та особистої гігієни працюючих, правила пожежної безпеки і заходи по охороні дозвілля;
– виробничу санітарію та ветеринарно-санітарну експертизу продукції тваринництва.
Фаховий молодший бакалавр з технології виробництва і переробки продукції тваринництва ПОВИНЕН ВМІТИ:
– приймати професійні рішення з урахуванням їх соціальних наслідків;
– організувати виконання виробничих процесів по встановленій технології виробництва продукції тваринництва;
– формувати стадо, планувати і забезпечувати його відтворення;
– організовувати і проводити штучне осіменіння тварин, визначати вагітність і надавати необхідну допомогу тваринам під час родів;
– визначати потребу сільськогосподарських тварин в поживних речовинах, складати раціони, проводити контроль за повноцінною годівлею тварин та раціональним використанням кормів;
– проводити наладку діючих механізмів в тваринництві та технологічного обладнання по переробці продукції тваринництва;
– визначати якість тваринницької продукції;
– надавати першу лікувальну допомогу хворим тваринам;
– вміти здійснювати основні технологічні операції по переробці тваринницької продукції;
– розробляти виробничі і господарсько-розрахункові завдання для виробничого підрозділу і окремих працівників галузі тваринництва;
– проводити аналіз виробничої діяльності, оформляти первинні документи технологічного обліку і звітності;
– впроваджувати нові технології з елементами науково-дослідницької роботи в тваринництві і технології переробки тваринницької продукції;
– проводити підвищення кваліфікації кадрів в тваринництві;
– забезпечити безпеку життєдіяльності працівників тваринництва;
– проводити контроль за дотриманням правил охорони праці, ветеринарної санітарії, протипожежного захисту, охорони навколишнього середовища.
По закінченні навчального закладу молодший спеціаліст технік-технолог з виробництва та переробки продукції тваринництва одержує робітничі професії:
– оператор з штучного осіменіння сільськогосподарських тварин і птиці.
– оператор тваринницьких комплексів та механізованих ферм.
ЛАБОРАТОРІЯ
ЛАБОРАТОРІЯ
«ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ВІВЧАРСТВА І ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ІНШИХ ГАЛУЗЕЙ ТВАРИННИЦТВА»
ЛАБОРАТОРІЯ
«АНАТОМІЯ І ФІЗІОЛОГІЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН»
ЛАБОРАТОРІЯ
«ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА»
ЛАБОРАТОРІЯ
«ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА МОЛОКА І ЯЛОВИЧИНИ»
Циклова комісія технологічних дисциплін
На відділенні проводяться різноманітні конкурси на кращі знання навчальних дисциплін, виховні заходи, конкурси фахової майстерності. Здобувачі фахової передвищої освіти приймають активну участь у проведенні коледжівських заходів: конкурс студентської творчості «Студентська осінь», «Вечір Першокурсника», КВК, містер та міс коледжу,студент року, конкур читців та ін.